PULMONER EMBOLİ

PULMONER EMBOLİ

PULMONER EMBOLİ

PULMONER EMBOLİ

Pulmoner embolizm  genellikle uzak bir noktadan gelen trombus (pıhtı) nın neden olduğu akciğer damarlarının bir kısmının veya tamamının tıkanmasıyla ortaya çıkan klinik bir durumdur.
    Pulmoner emboli  ameliyat sonrası ölümlerin %15 den sorumlu olabilir. Ameliyat sonrası ve anne ölümünün en sık sebebidir. Pıhtıların %75 i bacak ve alt karın bölgesinin derin damarlarında üretilir. Uzun süreli hareketsizlik ve susuzluk ile pıhtı oluşma ihtimali artar. Büyük cerrahi operasyonlar,sezeryan ameliyatı, alt ekstremite kırıkları, varisler, genetik bozukluklar, uzun süreli hastaneye yatışlar, kalp hastalıkları, doğum kontrol ilacı kullanılması, şişmanlık gibi faktörler emboli riskini arttırır.
  Pulmoner emboliden yukarıda belirtilen risk faktörü olan kişilerde pıhtı miktarına bağlı olarak gelişen ani bir göğüs ağrısı, nefes darlığı, hemoptizi ,tansiyon düşmesi, terleme ,bayılma şikayetleri olduğunda şüphelenilmelidir.
 Pulmoner emboli teşhisi çoğu zaman zordur.Risk taşıyan kişilerde ani gelişen nefes darlığı durumunda  akciğer grafisi, D-dimer, bacak venöz doppler uygulaması,Echo  ve  Thorax CT anjio tetkikleri yapılarak teşhise ulaşılabilir.
  Tedavi olarak  heparin  ve düşük moleküllü heparin ile tedaviye başlanır ve sonrasında  oral antikogülan  kan sulandırıcı ilaçlarla (coumadin) veya yeni oral antikoagülanlar (xarelto,pradaxa,Eliquis,Lixiana) ile  tedaviye başlanır ve bu ilaçlarla 3-6 ay gibi bir süre ile  tedaviye  devam edilir.Yeni oral antikoagülanlar  coumadine göre  pahalı olmalarına ragmen takip gerektirmememsi hasta için büyük bir kolaylık saglar.

Telefon
WhatsApp
İnstagram
Telegram